maandag 19 januari 2015

Paleo ovenschotel met venkel en rode kool

Gezond, suiker- gluten en zuivelvrij

Paleo eten is gezond eten, zonder suiker, gluten of melk- en zuivelproducten. Zowel venkel als rode kool zijn niet alleen lekker maar oer gezond. Dit gezonde recept is dan ook beslist het proberen waard.


Venkel valt op door zijn typisch frisse anijssmaak en
bezit tevens vele gezondheidsvoordelen


Venkel valt op door zijn typisch frisse anijssmaak. Deze groente stimuleert je spijsvertering, zorgt voor een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit. Venkel zorgt ook voor een beter zicht en helpt bij heel wat oogziekten. Deze groente is rijk aan essentiële oliën en zorgt zo voor een frisse adem. Je eet venkel bij voorkeur rauw. Zo geniet je maximaal van zijn gezondheidsvoordelen. Venkel kun je ook koken, in amper vijf minuten is venkel gaar. Venkel is caloriearm en past in ieder gezond dieet of gezonde levenswijze.

Rode kool versterkt je zenuwstelsel 

Rode kool is op zijn beurt rijk aan vitaminen A, B en C en aan de mineralen koper, ijzer, zwavel, zink, fosfor, kalk, kalium en magnesium. Rode kool bezit dan ook een hoge voedingswaarde en helpt tegen allerlei veel voorkomende aandoeningen.

Rode kool versterkt je zenuwstelsel, stimuleert je darmwerking en voorkomt het veel voorkomende en bijzonder agressieve darmkanker. Verder zuivert deze groenten je lichaam, zorgt het voor een gezonde bloedsomloop, kan het diabetes voorkomen, stimuleert het zowel je hart als je lever en verzacht de symptomen van huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.

Paleo ovenschotel met venkel en rode kool

Ingrediënten voor vier personen:


  • een halve rode kool van biologische oorsprong, twee laurierblaadjes, drie kruidnagels, twee appelen, een handvol rozijnen, vier venkelknollen, vier rode bio uien, twee teentjes knoflook, 250 gram biologische kastanje champignons, zes eieren, vier theelepels tijm, vers gemalen zwarte peper, Keltisch zeezout, twee eetlepels kokosolie, en 300 gram geitenkaas
Bereiding:


  • Snipper de rode kool zo fijn mogelijk
  • Snij de appel in stukjes
  • Was en snij de venkel in vier, verwijder het hart van de knol en snij alles in kleine stukjes
  • Snij de champignons en plakken
  • Snipper de uien fijn
  • Hak de knoflookteentjes fijn
  • verwarm je over tot tweehonderd graden
  • Roerbak de uien een droge koekenpan gedurende een drietal minuten en op een matig vuurtje tot ze glazig zijn
  • Voeg er de champignons en de venkel aan toe en roerbak alles gedurende enkele minuten
  • Meng de knoflook, de zwarte peper en het zeezout door de groenten
  • Doe dit mengsel in een ovenschotel
  • Meng de geklutste eieren met de helft van de geitenkaas en giet er net voldoende amandelmelk bij zodat de groenten net onder staan 
  • Schenk dit mengsel over de groenten, en strooi er de overgebleven geitenkaas over
  • Bak alles gaar in de oven gedurende 25 minuten
  • Kook ondertussen je rode kool gaar in een weinig water en voeg er de laurierblaadjes, de kruidnagel en de rozijntjes aan toe
  • Voeg er na enkele minuten de stukjes appel aan toe
  • Verdeel de rode kool en de venkelschotel
  • Extra tip: serveer met enkele plakjes komkommer
  • Smakelijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten