zondag 18 januari 2015

Suiker- , gluten- en zuivelvrije groentetaart met cranberry 's

Paleo is meer dan een dieet. Het is een gezonde levenswijze die je gemakkelijk kunt volhouden. Paleo helt tevens al diegenen die niet alleen gezond, maar suikervrij eten. Suiker, en in de eerste plaats geraffineerde witte suikers, werken niet alleen erg verslavend, maar zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel met veel pieken en dalen. Een onstabiele bloedsuikerspiegel is oorzaak van diabetes.



De verborgen suikers zoals in brood, en in geraffineerde witte pasta, deegwaren en rijst zijn het gevaarlijkst. Telkens wanneer we suikerrijke voeding eten maakt je lichaam extra insuline aan om je bloedsuiker zo constant mogelijk te houden. Als gevolg van het verslavend karakter van suiker, ga je meer en meer suiker eten en zal je lichaam het steeds moeilijker krijgen je bloedsuikerspiegel op een gezond peil te houden. Je lichaam kan deze taak uiteindelijk niet meer aan, en op dat ogenblik ontstaat diabetes.

Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel veroorzaakt een groter hongergevoel. Je zal dan automatisch meer eten en... overgewicht bijwinnen...



Gluten- en zuivelvrij


Paleo eten is ook glutenvrij en en zuivelvrij eten. Gluten kunnen de darmwand beschadigen en zijn dan ook strikt verboden voor het groenend aantal landgenoten dat allergisch is tegen gluten.
Zuivel en alle zuivelproducten passen evenmin in een gezonde Paleo levensstijl. Baby's zijn uitstekend in staat om (moeder) melk te verteren. Baby 's en kinderen produceren enzymen waardoor ze de lactose en het melkeiwit probleemloos kunnen verteren. Als ze vast voedsel eten verliezen kinderen deze mogelijkheid. Volwassenen verteren melk en zuivelproducten erg moeizaam, zeker als het melk van dieren zoals koemelk betreft. Als je melk en zuivelproducten moeilijk verteerd, zal dit uiteindelijk je darmwand beschadigen en je spijsvertering ontregelen.

Suiker- , gluten- en zuivelvrije groentetaart met cranberry 's


Ingrediƫnten voor vier personen:
Cranberry 's zijn rijk aan vitamine A, B en C en helpen
blaasontstekingen en ontstekingen van de
urinewegen te voorkomen

  • 400 gram fijn gesnipperde peterselie, 150 gram groene asperges, 150 gram cranberry 's,  zes eieren, 200 gram kokosmelk, 2 theelepels gedroogde rozemarijn, peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm je oven tot 190 graden
  • Vet je taartvorm in met een weinig kokosolie
  • Verdeel de peterselie over de bodem van je taartvorm. Begin daarmee aan de buitenkant en werk zo naar binnen
  • Verdeel de groene asperges en de cranberry 's over de taartbodem
  • Klop de eieren los met kokosmelk, rozemarijn, peper en zout en giet dit mengsel over de groenten 
  • Bak de taart gaar, gedurende zo'n veertig minuten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten